مسجد سلطان احمد که به مسجد آبی مشهور است در تور ترکیه می‌درخشد، این بنای باشکوه از زیباترین کاشی‌ها به رنگ آبی استفاده نموده و معماری آن سحرآمیز است. امروز قصد داریم تاریخچه مسجد سلطان احمد را مورد بررسی قرار داده، و از معماری و دیدنی‌های این بنای تاریخی صحبت نماییم.

تاریخچه مسجد سلطان احمد

سلطان احمد اول در سن ۱۹ سالگی دستور ساخت این مسجد را صادر نمود. این مسجد کبود در فاصله‌ای بسیار کم از ایا صوفیه قرار دارد، در واقع این مسجد در یک محوطه اسب‌دوانی و کاخ امپراطوری قرار گرفته است و این موضوع از جذابیت‌های این مسجد می‌باشد. شما می‌توانید موزاییک‌های بسیار زیبای این کاخ را در موزه موازییک که در استانبول دارای شهرت بسیاری است مشاهده نمایید. این مسجد از ۱۶۰۹ وارد چرخه ساخت شد، اتمام این بنای زیبا حدود ۷ سال طول کشید. معمار بزرگ این بنا شخصی به نام آقا محمد می‌باشد و البته او دارای هنر معماری بی‌نظیری بوده است. البته این مسجد مشهور دارای مجموعه مدرسه، بیمارستان، بازار و عمارت های مختلفی بوده است.

مسجد سلطان احمد استانبول

دیدنی‌های مسجد سلطان احمد استانبول

این مسجد از مسافت بسیار دوری نیز قابل رویت می‌باشد، منارهای این مسجد به صورتی طراحی شده‌اند که دارای نظمی خاص و ویژه هستند که قطعاً هنر معمار آن خواهد بود. مسجد آبی دارای ۶ منار می‌باشد. در آن زمان مسجدی با ۶ منار ساخته نشده بوده و این موضوع سبب شهرت مسجد سلطان احمد شده است. موضوع ۶ منار برای این مسجد در نهایت مشکل‌ساز شد و در نهایت یا اضافه نمودن یک منار دیگر مسجد احمد به ۷ منار تغییر ظاهر داد. در قسمت بیرونی این مسجد آبشارهایی دیده می‌شود که به صورت گنبد هستند، و البته در نمای خارجی این آبشارها طرح‌های بسیاری زیبایی دیده می‌شود. این گنبدها به صورت پلکانی طراحی شده‌اند. استفاده از فرم‌های طاقی در انتهای هر گنبد باعث می‌شود که حال و هوای مثبتی در این فضا فراهم شود.

شما می‌توانید در ساعات اولیه شب نمایش‌های تاریخی بسیاری را در مسجد احمد مشاهده نمایید. اگر بخواهیم به فضای داخلی مسجد دقیق شویم، بهتر است در ابتدا به کاشی‌هایی که به رنگ آبی بوده و به صورت کاملاً زیبا در کنار هم قرار دارند دقت نماییم، این کاشی‌های مربوط به قرن ۱۶ می‌باشند، اگر دقت نمایید طرح‌های مختلفی از گل و درختان بر روی این کاشی‌ها به صورت خاصی در کنار هم قرار گرفته‌اند. دیوار شمالی مسجد احمد نیز دارای طرح بندی بسیار شیک و زیبا بوده و می‌تواند بصورت بسیار زیبایی بدرخشد.

مسجد سلطان احمد استانبول

معماری مسجد سلطان احمد

در این مسجد از مکعب‌هایی استفاده شده است که دارای قبه‌های بسیار زیبا بوده و نوع چیدمان آنها به صورتی است که به سمت قبه اصلی پیش می‌رود. ارتفاع این قبه‌ها حدود ۴۳ متر است. دید بصری در این قسمت بسیار زیبا و منحصر به فرد است. وجود لوسترهای بزرگ در مرکز این مسجد باعث ایجاد نورپردازی بسیار زیبایی در آن می‌شود. دکوراسیون بکار برده شده در مسجد سلطان احمد به صورتی است که گویی از آیات قرآن استفاده شده است. این آیات توسط بزرگترین خطاط‌ها انجام می‌شود. صحن اصلی مسجد سلطان احمد همیشه می‌بایست دارای فرش‌های تمیز و بسیار زیبا باشد.

اگر بخواهیم محراب مسجد سلطان احمد را مورد بررسی قرار دهیم، مرمرهای بسیار زیبا با تراش کاری‌های ظریف دیده می‌شود که با استفاده از هنر کنده‌کاری توانسته شکل بسیار زیبایی را به خود اختصاص دهد. دیواره‌های کناری آن از جنس سرامیک می‌باشد و البته در قسمتی از این محراب منبر قرار گرفته است. این طراحی به صورتی است که حتی در شلوغ‌ترین لحظه نیز همه افراد بتوانند امام جماعت را ببینند. وجود بالکن‌های مختلف در این خصوص سبب می‌شود که از یک راهرو مارپیچ رد شده و به قسمت اصلی مسجد برسید.

مسجد سلطان احمد استانبول

چگونه به مسجد سلطان احمد برویم؟

اگر قصد بازدید از این مسجد زیبا و تاریخی را دارید می‌توانید از تورهای استانبول که این مسجد را شامل می‌شود استفاده نمایید. در این تورها شما می‌توانید با هزینه‌ای بسیار ارزان از مسجد سلطان احمد دیدن نمایید. دقت کنید که در این مسجد اغلب فضاها به صورت تاریخی چیده شده است و افرادی که علاقمند به آثار تاریخی هستند می‌توانند این مسجد را به عنوان یکی از مناطق بسیار عالی برای خود در نظر داشته باشند. شما می‌توانید با استفاده از توهای لحظه آخری نیز سفری ایده آل به مسجد سلطان احمد داشته باشید. خوشبختانه این مسجد دارای چندین منطقه برای بازدید می‌باشد.

مسجد سلطان احمد استانبول

علت نام‌گذاری مسجد سلطان احمد

با توجه به این که مسجد سلطان احمد توسط فردی به نام سلطان احمد اول ساخته شد پس از مرگ او این مسجد به نام او مشهور شد. البته او را در همین مسجد و ضلع جنوبی دفن نمودند. مسجد سلطان احمد در یکی از قدیمی‌ترین بخش‌های استانبول ساخته شده است، این مسجد در سالهای قبل مرکز قسطنطنیه بوده است. یکی از دلایل شهرت مسجد سلطان احمد نزدیکی آن به کلیسای بزرگ مسیحیان می‌باشد. شما می‌توانید در این بین از نکات بسیار اساسی استفاده نمایید. در چند قدمی مسجد سلطان احمد می‌توانید سرای توپقاپی را در نظر داشته باشید، این کاخ محل اقامت پادشاهان عثمانی بوده است. از دیگر ویژگی‌های مهم این مسجد نزدیکی آن به ساحل بسفور است. چند دقیقه‌ای تا این ساحل فاصله خواهید داشت. وجود طرح‌های برجسته از مناره‌های مسجد سلطان احمد استانبول چشم‌انداز ویژه‌ای به آن بخشیده است.

مسجد سلطان احمد استانبول

نکات طلایی در خصوص مسجد سلطان احمد

شاید اینطور به نظر برسد که این مسجد به صورت عمد در کنار عمارت ایا صوفیه ساخته شده است، این موضوع نشان می‌دهد که این عثمانی‌ها و مسلمانان از دسته رقیبان سرسخت برای مسیحی‌ها خواهند بود. این موضوع در بزرگ‌تر بودن قبه های مسجد سلطان احمد نسبت به مساجد مسیحی‌ها نیز دیده می‌شود. کوچک‌تر بودن ابعاد مسجد سلطان احمد نسبت به سایر مساجد کمی خشم سلطان احمد را برانگیخت. بخشی از دکورهای داخلی این مسجد حذف شده است و شاید به صورت کلی آبی و یا کبود به نظر نمیرسید. جهت گیری این مسجد بسیار استاندارد می‌باشد. به نوعی که شما برای نماز رو به محراب مسجد سلطان احمد قرار می‌گیرید.

مسجد سلطان احمد استانبول

نورپردازی مسجد سلطان احمد

استفاده از میله‌های دایره‌ای شکل یکی دیگر از ویژگی‌های خارق‌العاده مسجد سلطان احمد می‌باشد. این نورپردازی به صورت چندین دایره تودرتو بوده و اغلب دارای چندین لامپ کوچک و بزرگ می‌باشد. این نورپردازی در ساعات مختلف از شبانه روز تغییر نموده و این موضوع سبب می‌شود که فضای داخلی مسجد در شب زیباتر باشد. در قسمت وسط این نورپردازی از اشکال هندسی استفاده شده است که به صورت لوزی و یا مکعب مستطیل سبب می‌شود که نور به تمام قسمت‌ها ساطع شود.

مسجد سلطان احمد استانبول

ستون‌های مسجد سلطان احمد

در نمای بیرونی این مسجد عموماً ستون‌هایی دیده می‌شود که در نگاه اول چشم‌ها را مجذوب خود می‌نماید. این ستون‌ها به نوعی در کنار هم قرار گرفته‌اند که تمامی فضای مسجد را احاطه نموده و این موضوع سبب می‌شود که هلالی زیبا در نهایت این مسجد دیده شود. راهروهایی که دارای فرم هلالی هستند یکی دیگر از زیبایی‌های این مسجد بوده که در انتهای هر ستون دیده می‌شود. می‌توانید اینطور بررسی نمایید که رنگ قرمز بکار برده شده در بالای در منحنی در این ستون‌ها به صورت کاملاً برجسته چشم‌ها را خیره می‌نماید.

مسجد سلطان احمد استانبول

صحن داخلی مسجد سلطان احمد

اگر به داخل مسجد سلطان احمد دقیق شوید، قطعاً وجود زاویه‌های مختلفی که بر دیواره‌های داخلی این مسجد طراحی شده‌اند شما را شگفت زده می‌نماید. این شکل از معماری سبب می‌شود که داخل مسجد سلطان احمد به نوعی متمایز از نمای بیرون آن باشد، وجود پنجره‌هایی که از شیشه‌های رنگی استفاده نموده‌اند به نوعی می‌توانند بسیار زیبا باشند. طرح‌های بکار برده شده در این پنجره دارای نقش بندی‌های مختلفی بوده و میزان تکرار نقش در آن بسیار کم دیده می‌شود. وجود تابلوهای بسیار زیبا در داخل این مسجد بر زیبایی آن افزوده است. توجه نمایید که این مساجد دارای چندین درب ورودی می‌باشد.

مسجد سلطان احمد استانبول

نمای بیرونی مسجد سلطان احمد

اگر نقطه خاصی را برای مشاهده مسجد سلطان احمد انتخاب نموده و این مسجد را از نمای بیرونی مورد بررسی قرار دهیم به این صورت است که گنبدهای مختلفی دیده می‌شود که در کنار هم قرار گرفته که هر کدام دارای دو ستون هستند. دو ستون بلند که به شکل مخروطی می‌باشند در دو سمت این مسجد قرار گرفته و از نقاط بسیار دوردست نیز قابل رویت است. محوطه بزرگی که به عنوان حیاط مسجد سلطان احمد بنا شده است دارای دور نمای بسیار زیبا و چشم‌نوازی می‌باشد. ورودی مسجد سلطان احمد دارای راهرویی ستون نما بوده که نشان خوش آمد گویی می‌باشد. وجود یک ساختمان کوچک در مرکز حیاط مسجد سلطان احمد که شبیه به استخری سرپوشیده است این مسجد را زیباتر می‌نماید.